De Thaise keuken

Waar bestaat de Thaise keuken nu eigenlijk uit

De Thaise keuken komt de laatste jaren steeds meer in de belangstelling. Terecht is het Thaise voedsel erg populair. Het is niet alleen de heerlijke smaak, maar het is ook bijzonder gezond vanwege de verse ingrediënten en de perfecte afstemming van de balans. De meeste ingrediënten die gebruikt worden in de Thaise keuken bezitten medische krachten. Een dergelijk variatie is niet alleen een traktatie voor uw smaakpupillen, het zorgt voor een perfecte harmonie voor uw gehele lichaam. De pepers, gember, citroenen en limoenen zijn rijkelijk aanwezig in de Thaise keuken en zij zorgen niet alleen voor een voortreffelijke smaak, maar stimuleren ook de spijsvertering.

De meeste toeristen denken dat al de Thaise maaltijden zeer heet en gekruid zijn. Er zijn inderdaad zeer gekruide maaltijden, echter de meerderheid van de maaltijden zijn mild van smaak. Veel van de hete maaltijden zijn zo heet van smaak vanwege de groene en rode pepers, in de Thaise keuken beter bekent als chillies (phrik). Er bestaan verschillende soorten van deze peppers, variërend van zeer mild tot extra heet. Hoewel de pepers belangrijk zijn vormen ze slechts een klein gedeelte van de ingrediënten in een Thaise maaltijd.

Wanneer de pepers in de juiste hoeveelheid worden gebruikt zal deze smaak niet overheersen. Echter iedere kok bereidt zijn recepten op zijn eigen manier, ook kan dit van provincie tot provincie verschillen. De ingrediënten verschillen tevens van vorm, de wortelstok (bolgewas) van de gember, bladeren van de koriander, de stengels van de bamboe, de zaden van het sasamkruid etc. De combinatie van koriander met knoflook en peperkorrels zorgt voor een typische smaak. Verschillende tuinproducten worden gebruikt om de smaak te versterken. Limoenen worden uitgeperst in salades, soepen en curies. Kokosnootmelk wordt gebruikt in de soep, vlees en vis.

Verschillende gedroogde kruiden, zoals komijn, nootmuskaat en laurier kunt u altijd terugvinden in de Thaise keuken. De goede combinatie van deze kruiden, uiteraard samen met vele andere soorten, wordt in Thailand als een culinaire kunst beschouwd. Vele kruiden en specerijen kunt u ook in de westerse landen kopen, maar de smaak van deze ingrediënten is in Thailand soms totaal anders. Een andere vaardigheid is het selecteren en het klaarmaken van de ingrediënten. De Thaise koks zijn experts in het uitsnijden en bewerken van fruit, groeten en vlees. Ze kunnen hier hele kunstwerken van maken.

Er bestaat een ongeschreven regel die zegt dat elk stukje vlees of vis zo klaargemaakt moet worden dat het samen met een halve lepel rijst een hap moet kunnen betreffen. Het meeste voedsel wordt bereid in een wok of een katha. Tegenwoordig kunt u in Thailand op diverse plaatsen Thais leren koken. Snacks Deze smaakvolle versnaperingen worden samen met de maaltijd geserveerd. De traditionele favorieten zijn onder andere, saté, gekruide gebakken noodles met zoete of hete saus, gekookte maïskolven en kleine loempia’s. Salades De Thaise salades (yam) zijn vaak zuur, zoet of zout. Een eenvoudige dressing is goed bij een vlees, seafood, groente of fruitsalade. Vaak zijn ze gemaakt van vissaus, limoensap en een beetje suiker. In sommige salades zitten hete stukjes, chili’s.

Echter hoe heet een salade is wordt mede bepaald door de hoeveelheid vlees, groente of fruit. Verse kruiden worden meestal gebruikt als garnituur. Chili Dips Deze worden meestal geserveerd bij een groente-, vlees of vismaaltijd. Ook worden ze vaak geserveerd bij de rijst. De dipsauzen zijn vaak gemaakt van pepers, knoflook, ui, garnalen, vissausen limoensap. Soep De Thaise soepen variëren van heet en gekruid tot helder. De soep wordt meestal tegelijkertijd geserveerd met de andere maaltijden. De soep kunt u ook mengen met wat rijst, zo heeft u een eenvoudige maaltijd. De bekendste Thaise soep is ongetwijfeld Tom Yam Goong, in deze pittige soep zitten garnalen en groente.

In het World Genius Book of Records wordt de Tom Yam Goong beschreven als de meest smakelijke soep ter wereld. Curries De Thaise curie is altijd bereid met verse kruiden en specerijen. De pasta wordt vaak gekookt in kokosnootcrème voordat het vlees en de groente worden toegevoegd. De belangrijkste ingrediënten van de meeste curies zijn chili, knoflook, korianderwortel, limoen en peperkorrels.

Dessert De Thaise desserts zijn vrijwel altijd zoet. Vers fruit is altijd welkom na een sterk gekruide en pittige maaltijd.

We noemen nu de belangrijkste termen uit deThaise keuken:

Kaeng Soep en Phed Gekruid

Kaeng Phed Rode currypasta, gemaakt van rode chili en kokosnootmelk

Kaeng Kiew Wan Groene currypasta, gemaakt van groene chili en kokosnootmelk

Kaeng Pa Soep, gemaakt van chili en verschillende Thaise kruiden

Kaeng Som Een gekruide en zure soep

Kaeng Pa-Nang Een soort rode curry, gemaakt van kokosnootmelk en pinda’s

Praew Wan Zoet en zuur

Prik Gaprow Gebakken met chili en basileblaadjes

Ob Mor Din Gestoomd in een pan

Tod Extra doorgebakken

A-Harn Ta-Le Voedsel uit de zee

Pak Groente

Gai Kip

Gra-Tieam Knoflook

Moo Varkensvlees

Khing Gember

Nuea Rundvlees

Hed Champignon

Ped Eend

Fuk Thong Pompoen

Pla Vis

Pak Kard Sla

Hoi Oester

Ka Lum Pree Kool

Goong Garnaal

Pak Chee Peterselie

Tang Kwa Komkommer

Poo Krab

Khao Rijst

Khao Suay Gestoomde rijst

Khao Tom Gekookte rijst

Khao Phad Gebakken rijst

Khao Tom Moo Gekookte rijst met varkensvlees

Khao Tom Kai Gekookte rijst met kip

Khao Tom Pla Gekookte rijst met vis

Khao Phad Moo Gebakken rijst met varkensvlees

Khao Phad Kai Gebakken rijst met kip

Khao Phad Koong Gebakken rijst met garnalen

Khao Phad Pla-Mueg Gebakken rijst met inktvis

Khao Phad Ta-Le Gebakken rijst met seafood

Nam Pla Vissaus

Nam Prik Thaise saus

Nam Man Hoi Oestersaus, zeer heet en zout

Gaeng Jued Heldere en milde soep

Poh Tak Gekruide seafood soep

Tom Kar Zure en gekruide soep, gemaakt van kokosnootmelk

Som Tam Papayasalade

Guay Thiew Noodles

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Maddy | Antwoord 17.02.2013 09.46

Weer na 15 jaar heerlijk gegeten bij Blue Mekong, het blijft toch de beste Thai in Rotterdam voor ons!

Jan H | Antwoord 27.09.2012 15.04

Ik vind thaise geweldig, handig die uitleg

Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

01.12 | 17:09

De Beste Thai die er is! Van Berlijn tot en met Rotterdam-Zuid:Blue Mekong steekt overal met kop en schouders bovenuit.Al jaren favoriet wegens smaak en service

...
18.01 | 10:53

Al vele jaren een betrouwbaar adres voor een goede Thaise maaltijd in gastvrije, authentieke sfeer.

...
09.12 | 01:20

Zo echt lekker

...
06.11 | 13:55

Na hele goede herinneringen in het verleden, kom ik as. zondag weer eens eten en ga er van uit, dat het net zo lekker zal zijn als in het verleden.
groet, Henny

...
Je vindt deze pagina leuk